Geplaatst op Geef een reactie

Belote & Rebelote

Deze maand presenteren we 3 nieuwe wijnen Belote & Rebelote, rouge, blanc en rosé van onze wijnboer Belot uit Saint Chinian, waar we rechtstreeks wijnen van importeren. Het zijn ondertussen heel goede kennissen en vrienden van ons geworden. We gaan er altijd wel even langs als we in Zuid–Frankrijk zijn, even bijpraten, even proeven😊.

Tot onze verrassing kwam wijnboer Lionel Belot met deze wijnen op de markt in zowel wit, rosé en rood.  De verrassing zat hem vooral ook in de uiterst scherpe prijs!  We waren zeer benieuwd, en hebben gelijk een aantal dozen besteld. Toen ze binnen waren ook gelijk een proefsessie gedaan en een paar flessen meegenomen op het zonnige weekend aan het water ( rivier De Lek) in onze Camper, die we pas gekocht hebben. Het overtrof onze verwachtingen! Wat een feest, om hier een glas van in te schenken en te drinken. Een prachtige wijn, heerlijk in balans qua smaak, vol rood- en citrusfruit. Tikje kruidigheid in de rosé voor begeleiding bij de barbecue. Kortom, een fantastische wijn voor een zeer betaalbare prijs.

Maar, onze verrassing werd nog ietsje groter toen we tot de ontdekking kwamen dat Lionel bij het maken van deze wijnen een  methode van stal had gehaald, die eigenlijk meer bij de grotere kwaliteitswijnen wordt toegepast. Het rijpen van de wijn “ Sur Lie”.  Dit is een oude methode en wordt bijv. bij de grote Champagne wijnen vrijwel altijd gebruikt.   Wat is dit?  Na de gisting zakken de uitgewerkte en afgestorven gistcellen naar de bodem van het wijnvat of RVS-tank. Normaal gesproken wordt de uitgegiste wijn dan afgepompt naar een ander, schoon vat om daar verder te rijpen. Maar bij “Sur Lie” laat de wijnboer de wijn rijpen op die droesem( Lie)  van gistcellen op de bodem van het vat, op de Lie, Sur Lie dus.

Dat geeft de wijn een complexere smaak, wat voller ook, tikje noot-achtig soms.  De tijd op de Lie kan variëren van enkele maanden tot wel 12 maanden. Hoe langer op De Lie, hoe voller en complexer de smaak.

Lionel Belot heeft ze ongeveer 2 maanden laten rijpen op de Lie, zagen we .  Het geeft de wijn net iets extra’s en dat proefden we zeker.  We zeiden het al, het was een klein feestje deze wijnen in het glas en in de mond!

Geef een reactie