De Languedoc

Coteaux-du-Languedoc

De ‘appellation’ bestrijkt 50.000 ha, die verspreid zijn over de hellingen en de garrigues van Narbonne tot Nîmes. De 156 gemeenten waarvan vijf in het departement Aude, veertien in Gard en de andere in Hérault, produceren jaarlijks 315.000 hectoliter rode wijn en rosé en 32.000 hectoliter witte wijn.
Wijnen die al geroemd werden door Cicero of Plinius de Jongere en die sinds 1985 al behoren to de‘appellation d’origine contrôlée (AOC)’.

Saint Chinian
Deze wijngaard is opgericht door de heilige Benedictus van Aniane, die rondom zijn klooster wijnstokken had geplant. Deze stevige druif met de smaak van geroosterd vlees en leer levert rode wijnen en rosé.

Het productiegebied van Saint-Chinian wordt in twee gesplitst door de Orb en de Vernazobres. In het noorden vinden we overwegend schist en zandsteen die, vanaf 40 cm diep, zowat 90% van de bodem kunnen innemen. Dit vrij zure bodemtype kan moeilijk water vasthouden en de wijnstokken moeten zich aanpassen aan de droogte. In het zuiden is de kalksteen, door de zee werd afgezet in het Secundair, vermengd met bauxiet en leem. Men treft er een aantal kleine plateaus aan met een dunne laag aarde aan de oppervlakte, zodat de wijnstokken lang moeten wortelen.

In Ussignan, Cazedarnes, Creissan, Pierrerue, Quarante, Roquebrun, Berlou, Saint-Chinian en Vieussan wordt 120.000 hectoliter geproduceerd. Jonge Saint-Chinian wijnen hebben een mooie structuur met balsemachtige geurcomplexen (laurier, garrigue), zwarte bessen en kruiden. Oudere wijnen verkrijgen meer complexe aroma’s van cacao, gebrande koffie en steenvruchten.

AOC (appellation d’origine contrôlée) is AOP geworden! ( Appellation d’Origine Protégé)

Dit betekent dat de afkomst en de kwaliteit van de wijn wordt gecontroleerd door het INAO (Institut National des Appellations d’Origine). Druivensoorten, wijnbouwmethoden, opbrengst, alcoholpercentage en vinificatiemethoden worden door de wet bepaald.

De vinificatie

Diversificatie van de methodes van wijnbereiding

Traditionele gisting : de mechanisch gekneusde druiven laat men 6 tot 7 dagen inweken vooraleer te persen. In de grote kuipen kan dat tot 3 weken duren.
Het inweken (maceratie) met hele druiven : origineel voor de streek en onder meer toegepast voor de Carignan. Het procédé laat toe een maximum aan aroma’s en tannines los te weken en een bewaarwijn te produceren.
De saignéetechniek : (letterlijk: laten bloeden) voor de rosé laat men zeer snel het eerste sap wegvloeien, vooraleer de gisting begint.
Het inweken met de schil : voor witte wijn laat men de druif 10 à 12 uur inweken vooraleer te persen.
Vinificatie rechtstreeks in de vaten.
De methodes voor de wijnbereiding worden gekozen in functie van de wijnstokvariëteiten en de oogsten.

Controle over de temperaturen

Gedurende lange tijd was een van de handicaps in de Languedoc de hoge temperatuur op het moment van de druivenoogst en de vlugge temperatuurwisselingen in de loop van het jaar. In een eerste fase heeft men dankzij koelgroepen verhinderd dat de fatale drempel voor de gist werd overschreden. Sindsdien hebben regelinstallaties toegelaten in te grijpen tijdens de gisting door afkoeling, maar ook door opwarming. Zo heeft men bewezen dat de Languedoc ook goede witte en roséwijnen kan maken. De controle van de temperaturen heeft zich uitgebreid tot de teelt en de opslag, onder meer door kuipen die half onder de grond zitten begraven.

 

Verbetering van het materiaal

Zowel voor het transport van de druiven, het ontdoen van de steeltjes, het pompen en het persen, op alle gebied wordt getracht de druif met respect te behandelen. De continupersen van de massaproductie hebben plaats gemaakt voor horizontale (type Vaslin) of pneumatische persen.
De kuipen hebben nu een bekleding in epoxy of roestvrij staal.

Ontwikkeling van oenologische technieken

Men beheerst nu volledig de maceratie en de extractie.
Verfijning van de technieken in functie van de wijnstokvariëteiten.
Betekenisvolle vooruitgang op het gebied van verouderen in vaten en in flessen.
Verlenging van de fermentatietijd wat toelaat karaktervolle wijnen te produceren .

Efficiënte oenologische omkadering

De hele evolutie werd bevorderd doordat een kwaliteitsvolle oenologische omkadering bestaat. De laboratoria voor analyse behoren tot de modernste van de wereld. Diegene die voor de appellations werken, moeten voldoen aan de hoogst mogelijke kwaliteitseisen.