Geplaatst op Geef een reactie

Canal du Midi, een Zuid-Frans juweeltje

 

Een van de wijnen uit ons assortiment,  is de Canal du Midi uit de Cave van Pouzols Minervois.  Deze wijn is eigenlijk een eerbetoon.  Een eerbetoon aan het kanaal zelf,  dat omzoomd door duizenden platanen bijna sprookjesachtig door het landschap slingert en in 1996 op de werelderfgoedlijst werd geplaatst,  maar vooral ook aan de aanlegger ervan: ingenieur  Pierre-Paul Riquet afkomstig uit Béziers.

De plannen voor een kanaal dwars door Frankrijk, een verbintenis tussen de Atlantische oceaan en de Middellandse zee, bestonden al sinds de oudheid.  De Romeinen hadden er al ideeën over, maar ook de beroemde Leonardo Da Vinci heeft plannen gemaakt.  Het grote probleem bleek steeds de Languedoc-provincie met een niet te overwinnen heuvelrug. Afgezien van de kosten van het voor die tijd mega project..

Onder de vermaarde Zonnekoning Lodewijk  XIV  wordt er serieus werk gemaakt van een kanaal  door Frankrijk.  Men was het beu om steeds om Spanje heen te varen,  een tocht van ruim een maand en 2000 km.  Het was de schatrijke ingenieur Pierre-Paul Riquet  uit Béziers, die met haalbare plannen op de proppen kwam.  Ook de financiering had hij goed geregeld, dacht hij. Samen met de overheid van de Languedoc zou hij zelf de hele operatie financieren. In ruil daarvoor zou hij voor altijd de exploitatierechten verkrijgen. Een prima deal, zo leek hem.

In 1668 gaat de eerste spa de grond in en begint een ongekend groot werk voor die tijd , dat bijna 15 jaar zou duren en meer dan 10.000 werknemers op de been bracht.  De gedrevenheid van Riquet werd voor hem zelf helaas niet beloond.  Zoals met veel grote werken ( ook vandaag de dag !),  duurt het veel langer als de bedoeling was en zijn de tegenvallers talloos.  Zijn kapitaal slinkt als sneeuw voor de zon. Een jaar voor de voltooiing sterft hij volkomen bankroet en als een gebroken man in Toulouse.   Een jaar later openen zijn twee zoons het kanaal met een feestelijke optocht van 24 schepen en breekt een ongekende bloeitijd aan voor het kanaal, die  meer dan 200 jaar zou duren.  Miljoenen tonnen vracht en ca. 100.000 passagiers zijn erover vervoerd.  Zijn zoons zijn er schatrijk mee geworden.  Pa Riquet hield er een standbeeld aan over op de “allee Paul Riquet” in zijn geboortestad Béziers en vele straten en pleinen die naar hem vernoemd zijn.

 

Het Canal du Midi verloor eind 1800 de concurrentie met de spoorwegen en landwegen en de invloed nam snel af.  Uiteindelijk is er van zijn handelsfunctie niets meer overgebleven. Tegenwoordig wordt het kanaal vrijwel uitsluitend voor de pleziervaart gebruikt. Maar dat is absoluut een geweldige belevenis en een feest voor liefhebbers van rust, natuur en cultuur.  Het grootste deel van het jaar ligt het kanaal er prachtig en verstild bij,  omzoomd door een kleine 50.000 platanen, die langs de oevers gepland zijn bij de aanleg voor versteviging en zonwering.  Als dan in de zomer de zon door het bladerdak schijnt en ’s avonds in een feest van kleuren ondergaat,  waan je jezelf  in een tocht door sprookjesland op een kanaal, slingerend door het afwisselende maar o zo mooie landschap. Enige nadeel is , dat door het vallende blad al die jaren, de diepte van het kanaal met 40 cm. geslonken is !

Bij zo’n tocht hoort een goed glas wijn en de Canal du Midi uit de cave van Pouzols Minervois is daar uitstekend voor gechikt.   De cepage is van de druivenrassen Grenache en Syrah en hij kan met gemak tot 5 jaar bewaard worden.  Een soepele en fruitige wijn met tonen van aardbei en kersen.  Door de kalkgrond in de Minervois is hij zacht in de mond, met rijke tannines en kenmerkende afdronk.

Klik op onderstaande link voor deze fantastische wijn.

https://vindoc.nl/winkel/minervois-canal-du-midi/

 

Geef een reactie