Geplaatst op

Het verhaal achter Terres du Mas Neuf

 

Een wijn die al vanaf het eerste uur in ons assortiment zit,  is de Terres du Mas Neuf uit Cuvee Moerland.  Achter het ontstaan van deze wijn zit een heel aardig verhaal, wat we u niet willen onthouden. Het was in 1976, dat Hans Moerland uit St. Annaland samen met zijn vrouw Sari en 2 kinderen vertrok naar Zuid-Frankrijk om daar voorgoed te gaan wonen. Het heerlijke zonnige klimaat bleek uitstekend voor zijn gezondheid.  Ze vestigden zich in een klein dorpje in de wijnstreek van Saint Chinian.  Een prachtige wijnstreek, die al stamt uit de 8e eeuw.
Hans had eigenlijk altijd al iets met wijn, die hij met veel passie verkocht in zijn eigen slijterij bij zijn supermarkten, zoals de Spar in St.Maartensdijk. Eenmaal voorgoed in Zuid-Frankrijk ging Hans al snel aan het werk bij een naburige wijnboer. Dat zal waarschijnlijk  de nog steeds bestaande particuliere cave van Jougla  geweest zijn uit het dorp waar ze woonden, Prades sur Vernazobre.
Ook wij hebben de uitstekende wijnen uit die cave in ons assortiment. Hans leerde daar het vak en begon vanaf 1978 zelf wijngaarden te kopen en te pachten. Hij werd zelf wijnboer, een droom die hij altijd al heimelijk koesterde.  In de streek rondom Prades bevond zich een klein domein met wijngaarden, die in het bezit was van een Nederlander: Domaine Mas Neuf.  Deze eigenaar had in Nederland een restaurant en pendelde elke maand op en neer om zijn wijngaarden te beheren en onderhouden.  Daar had hij op den duur geen zin meer in en toen hij in contact kwam met Hans, bood die hem aan de pacht over te nemen.  Daar voelde hij wel voor en in 1980 werd Hans pachter  van Domaine Mas Neuf, ca. 9,5 ha.

De wijn werd, en wordt nog steeds, gemaakt in de Cave Coöperative  in Saint Chinian onder het label Cuvee Moerland  en kenmerkt zich door een opmerkelijke warmte en fruitigheid, met smaken van kersen, kruiden en geconfijte vruchten. Dat heeft alles te maken met de kalkrijke bodem van Domaine Mas Neuf. Die geeft immers het typische karakter aan een wijn. We zijn best trots dat we nog steeds Terres du Mas Neuf van Cuvee Moerland in ons wijnaanbod hebben.