Geplaatst op Geef een reactie

Franse aardbeien- of frambozentaart

Nu de temperatuur weer stijgt en het tijd is voor een heerlijke rosé een recept van een zomerse taart.

Taart met aardbeien ( of frambozen)

8 personen
bron: Saveurs magazine– april 2013

Ingrediënten

Voor de bodem:

170 gr bloem
80 gr amandelmeel (fijngemalen amandelen)
150 gr boter op kamertemperatuur
1 ei (L)
100 gr suiker
merg van 1 vanillestokje (of desnoods een zakje vanillesuiker)

amandelvulling:

3 eieren (L) op kamertemperatuur
150 gr boter op kamertemperatuur
150 gr amandelmeel
140 gr suiker
80 ml room (ik gebruikte gewone melk)

verder:

een halve pot aarbeien- of frambozenjam

enkele handenvol aarbeien of frambozen(de eerste in plakjes of partjes)

Bereid eerst de bodem. Klop de boter met de suiker en vanille(suiker) wit en romig. Voeg het ei toe, en daarna de bloem en het amandelmeel. Roer het door elkaar tot een slap deeg. Bewerk het niet te lang. Dek het af met folie en zet het tenminste twee uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 gr hetelucht).

Beboter een springvorm van tenminste 26 cm (ik pak de volgende keer 28 cm; bij 26 cm krijg je uiteraard een wat dikkere bodem). Druk het deeg erin uit. Je kan het ook uitrollen tussen folie tot een lap en het er dan voorzichtig inleggen. Je kan een klein opstaand randje maken, maar je hebt het niet echt nodig. Bak de bodem nu 20 tot 25 minuten in de oven. Het moet dan goudbruin zijn.

Ondertussen de vulling maken: klop alles simpelweg door elkaar tot een glad beslag. Als de bodem klaar is, giet je het beslag erin en zet de taart weer terug in de oven. Na weer 20 tot 25 minuten moet de vulling ook mooi goudbruin zijn. Haal de taart eruit.

Verwarm de jam lichtjes, zodat het beter smeerbaar wordt en smeer het uit over de taart. Voorzichtig, want de vulling smeer je snel kapot. Laat de taart nu volledig afkoelen.

Bedek de taart daarna met het fruit. De taart is op de dag van het bakken het lekkerste. Overheerlijk met een gekoelde Florilège rosé of  de heerlijke DonnAdieu rosé van Clos Bagatelle. Prijslijst van de wijnen van Clos Bagatelle op aanvraag: info@vindoc.nl

frambozentaart

Geef een reactie