NIEUWE TOPWIJNEN UIT DE LANGUEDOC BIJ VIN D’OC !!

Enkele weken geleden zijn we een weekje naar Zuid-Frankrijk geweest, op zoek naar nieuwe wijnen uit de prachtige Languedocstreek. En dat is niet voor niets geweest! We wisten al veel langer, dat er volop mooie kwaliteitswijnen gemaakt worden in deze heerlijk zonnige streek, maar je moet er wel naar op zoek. Naar de wijnchateau’s toe, proeven, contacten leggen en vooral: een indruk krijgen van de mensen achter de wijn. Hun passie en gedrevenheid om een topwijn te produceren moet als het ware als een vonk overspringen.  En dat is ook gebeurt!

Bij het eerste Domaine wat we bezochten, was het meteen raak. Domaine Belot  net buiten Saint Chinian. Een prachtig Chateau met ontzettend aardige mensen, waarbij de passie als rode wijn door hun aderen vloeide. En dat moet je hebben!  Het gekke was, dat we dit Domaine al talloze malen voorbij gereden waren in alle jaren dat we al in de streek komen, maar er op een of andere manier maar niet toe kwamen er eens langs te gaan.  Maar nu gelukkig wel, want het vakmanschap van deze wijnmakers pur sang levert een topproduct op, die ze ons ruimhartig lieten proeven in een sfeervol proeflokaal.  En dat was een feest. De ene smaakte nog beter dan de andere. Ondertussen babbelde madame Belot vrolijk en enthousiast over de wijnen, waar wij gemiddeld de helft van konden volgen, met dank aan een cursus Frans, die we met wisselend succes gevolgd hebben.  Monsieur Belot sprak zowaar enig Engels, mogelijk ook door een cursus, met wisselend succes gevolgd.  Maar hoe dan ook, het was heerlijk om er te zijn en de wijnen ,de verhalen, de  omgeving en het enthousiasme werkten aanstekelijk. Mevrouw vertelde terloops nog even, dat ze nooit op vakantie gaan, behoudens een weekje skiën. Geen tijd voor, de wijn en het Chateau is hun werk en hun leven.  Welke tongstrelende wijnen hebben we geproefd en komen bij Vin d’Oc in huis:

–        Chateau Belot Vignalet rosé. Een fantastische rosé die terecht een gouden medaille heeft gescoord

–        Chateau Belot Vignalet rouge. Een prachtige wijn uit dezelfde stal als de rosé,  die veel rijpe rode vruchten in huis heeft

–        Domaine Belot Cabernet-Sauvignon.  Een 100% cepage van het populaire druivenras Cabernet Sauvignon,  die gemakkelijk kan wedijveren met alle andere Cabernets.  Intense aroma’s met verleidelijk zwart fruit (cassis).

–        Domaine Belot Syrah-Merlot. Dit was voor ons een absolute topper!  Vooral door de toevoeging van 50% Merlot, stroomt de rijke geur van rode vruchten je al uit het glas tegemoet. In de mond breekt het feest pas echt los..

–        Domaine Belot Viognier.  Een 100% cepage van de heerlijke Viognier druif. De liefhebbers van witte wijn mogen deze niet missen. Uitdrukkingen van noten, witte bloemen, citrus en peer.

–        Domaine Belot Gourmandises.  Een prachtige fles met een samenstelling van Viognier en Muscat. Muscat is een zoet druivenras die het prima doet in de streek. Liefhebbers van witte wijn met een zoete toets kunnen hier hun hart aan ophalen.

 

Ons volgende bezoek leidde ons naar het Chateau  CLOS BAGATELLE. Gelegen aan de rand van Saint Chinian,  aan de weg richting St. Pons,  die leidt door een van de mooiste gedeelten van de streek.  Een nationaal Parc , met hoge rotsen en diepe dalen, waar de weg zich doorheen slingert. Altijd weer een feest om die route te doen. We werden op Clos Bagatelle met open armen ontvangen door Christine Deleuze, die samen met haar broer het Domaine bestuurt. Zij was zo mogelijk nog enthousiaster als de mensenbij Belot. Gelukkig sprak ze redelijk goed engels, dus de communicatie verliep prima. Met aanstekelijke passie vertelde ze over het ontstaan van het Chateau en hun gedrevenheid om topwijnen te maken. Haar broer doet hoofdzakelijk het werk in de wijngaarden met een aantal arbeiders die ze in dienst hebben en Christine doet de administratie, de marketing, de proeverijen, het ontvangen van gasten en alle logistiek. Ook staat ze veel op wijnbeurzen in heel Europa. Ze stond op het punt om naar Düsseldorf  in Duitsland te gaan, naar een grote internationale wijnbeurs. Haar mond stond niet stil en ze ontkurkte voor ons de ene fles na de andere.  Wat een geweldige en gedreven vrouw, ontzettend aardig en vol passie voor haar Domaine en producten. En dan slaat de vonk snel over.. We proefden super wijnen, met zorg en liefde gemaakt en van topkwaliteit.  We laten u graag mee genieten van de volgende feestjes:

–        Donnadieu Rosé Camille Juliette.  De mooiste fles die we tot nu toe in ons assortiment hebben.  Van mat glas gemaakt, zodat het steeds lijkt alsof hij net uit de ijsblokjes van de koelemmer komt.  En met een heel persoonlijk etiket met een foto van de dochters Camille en Juliette. De smaak is even onnavolgbaar, geurend naar verse vruchten en met tonen van bloesems.

–        Le Clos de ma Mère Blanc. Een unieke witte wijn, gerijpt op eikenhout en samengesteld uit 4 druivenrassen, met o.a. vermentino en viognier. Hij wordt omschreven als een boeket bloemen, die zich ontvouwt. Met nootachtige smaken na elke slok. Een ware ontdekking.

–        Cuvee tradition Rosé 500 ml. Een prachtig slank flesje rosé van een halve liter. Perfect voor een apéritiefje, samen of met vrienden,  voor het eten. Fruitig en smakelijk.

–        Cuvee tradition rouge.  Assemblage van 4 traditiegetrouwe en streekeigen druivensoorten ( “tradition”).  Soepel, fruitig en kruidig.  Mooie fles, mooie wijn.

–        Grain de Lumière Muscat . Een muskaatwijn van de wijngaarden uit Saint Jean de Minervois, waar de muskaatdruif uitstekend gedijt. Een zeer stijlvolle fles met een wijze uitspraak van Nelson Mandela er op. Liefhebbers van zoetere witte wijnen, moeten deze zeker proberen.